Hem |   Om hemsidan  
Tillbaka>>
Aktiviteter i Föreningen Gamla Askersund


Idyllien II i repris

För ett år sedan visades dokumentärfilmen om Askersund i dåtid och nutid, - Idyllien – vid flera tillfällen. Nu har filmteamet Leif ”Linus” Larsson och Alf Fransson producerat en efterföljare – Idyllien II – som den 12 mars sågs av ca 300 personer vid två visningar i Folkets Hus. Filmen kommer att sändas i repris i samma lokal måndagen den 26 mars, i samband med en visning för kommunfullmäktiges ledamöter. Den börjar kl 17:00 och är ca 1,5 tim lång. Entré 60:-.
Visningen är ett samarrangemang mellan Lerbäcks Hembygdsförening och Föreningen Gamla Askersund.Årsmöte

Torsdagen den 29 mars 2012, kl 19:00 har föreningen sitt årsmöte i lokalen Näckrosen (Norra Bergens äldreboende). Efter årsmötesförhandlingarna kåserar, den för de flesta askersundare välkände (och för 26 år sedan initiativtagare till föreningen !), åmmebergssonen Mikael Mogren kring bilder från gamla Askersund, liksom om bakgrunden till föreningens bildande.
Föreningen bjuder på kaffe.
Välkommen !”Rådhuset”, föreningens skriftserie nr 5

Föreningens hedersmedlem Alf Cederlind har åter skrivit historien om en av Askersunds mer kända byggnader, den här gången om ”Rådhuset”.
Tidigare har Alf i föreningens skriftserie även tagit sig an ”Borgmästarhuset” och ”Garvaregården”. Skrifterna finns att köpa hos Lilla Caféet (”Borgmästargården” o ”Rådhuset”) och Garvaregården (”Garvaregården”). Alla tre finns dessutom tillgängliga hos Askersunds Turist-och Evenemangsbyrå. Kostnad 30:- styck, vid föreningens årsmöte dock endast 20:-.Tipstävlingen avgjord

Tipstävlingen från ”AVA-kvällen” den 13 juni har fastställts efter dragning. Vinstlistan ser ut enligt följande:
1:a pris Lennart Bernström
2:a pris Malte Eriksson
3:e pris Göran Lundén
4:e pris Eva-Karin Eriksson
5:e pris Christer Bergqvist

Vinnarna som meddelas per telefon, kan avhämta sina vinster hos Be-Ge:s.


Publiksuccé för ”Pannor, fat och stolpar”

Måndagen den 13 juni firade Föreningen Gamla Askersund sin (och Askersund stads) födelsedag med en rundvandring på Askersundsverkens fabriksområde och guidning av f d anställda. Det blev en tillströmning av besökare som närmast överrumplade arrangörerna. Inte mindre än 200 (!) personer deltog i visningen och lyssnade till åtta f d anställdas erfarenheter och minnen från sina olika arbetsuppgifter i företagets skiftande tillverkning genom åren.
De närvarande kunde också ta del av maskinhallens stora bildutbud från den tidigare verksamheten, styrka sig med en kopp kaffe, och/eller delta i en tipstävling kring bildmaterialet.

Obs! Se även Ove Danielssons blogg om Askersundsverken: här.


Bilder från rundvandringen. Klicka på bilderna för att få dem större.Föreningen Gamla Askersund firar sin 26:e födelsedag med

”PANNOR, FAT OCH STOLPAR” eller ”Det här jobbade vi med på AVA”

F d anställda vid Askersundsverken berättar vid en rundvandring på fabriksområdet om företagets skiftande produktion genom åren; i huvudsak tillverkning av värmeledningspannor, smörjoljefat och belysningsstolpar.

Välkommen måndagen den 13 juni, klockan 19.00. Vi samlas vid entrén till Askersundsverken, och kan efter rundvandringen (grova skor rekommenderas) stärka oss med en fika om så önskas. Det går också att delta i en tipstävling kring bilder från den tidigare verksamheten.


Ny kaféskrift
Alf Cederlind, som bekant hedersmedlem i Föreningen Gamla Askersund, har än en gång skrivit kaféhistoria. Efter Möllerska huset (Tutingen) och Borgmästarhuset (Lilla Caféet) har nu turen kommit till Garvaregården. De två sistnämnda skrifterna är utgivna i föreningens skriftserie. Både Borgmästarhuset och Garvaregården finns att köpa dels på Lilla Caféet, dels Garvaregården, och efter 1 maj även på Turistbyrån. Vardera skrifterna kostar 30 kronor, och f ö inhandlas för endast 20 kronor på föreningens kommande årsmöte.


”Idyllien” i repris
Dokumentärfilmen om Askersund i dåtid och nutid kommer att visas på nytt vid två tillfällen. Den första reprisen infaller på måndag den 28 mars, kl. 17.00 på Folkets hus. Den andra reprisen visas i samma lokal söndagen den 17 april, kl. 17.00.


Årsmöte
Föreningen har sitt årsmöte torsdagen den 31 mars 2011 kl. 19.00 på Lilla Caféet, Askersund (ingång från gården, 1 tr).
Efter årsmötesförhandlingarna informerar kommunens nye planarkitekt Tobias Jansson under rubriken ”Nygammal utveckling av Askersund”.
Föreningen bjuder på kaffe.
Välkommen!”Idyllien”
I ett samarrangemang mellan Lerbäcks hembygdsförening och Föreningen Gamla Askersund visas i Folkets Hus, Askersund, söndagen den 27 februari 2011, kl 17. 00, ”Film & Bilder från Askersund – förr och nu”. Entré 60:-.
Under det senaste året har Alf Fransson, Åsbro, och Leif ”Linus” Larsson, spelat in en film om Askersund. ”Idyllien”, som är filmens namn, är en blandning av gammalt och nytt material. Filmen innehåller bl.a. ett antal intervjuer med kända askersundare och askersundskännare. Dessutom inslag om Bertil Boo, bandyn, musiklivet, Hembygdsgården, Stjernsund och en hel del annat.
För filmmusiken svarar Bertil Lundqvist, Göran Fredriksson och Lars-Erik Lauenstein.OBS Favoriter i repris
Föreningens första träff i serien ”Askersundare i våra hjärtan”, i början av november 2010, fick ett starkt gensvar. Berättaraftonen där vi hjälptes åt att minnas personer i kategorin ”Udda fåglar/Krumelurer/Levnadskonstnärer” blev övertecknad. Föreningen har därför – den här gången i samarrangemang med Väntjänsten – upprepat träffen torsdagen den 20 januari. Upplägget var detsamma som vid förra tillfället.


Askersundare i våra hjärtan
Föreningen Gamla Askersund fortsätter under hösten/vintern med sina Lokalhistoriska aftnar.

Föreningen planerar således en serie träffar som har karaktären av ”berättaraftnar”, där alla närvarande hjälps åt att minnas händelser, anekdoter och annat runt mer eller mindre färgstarka askersundsprofiler från 40-, 50- och 60-talen.
Tanken är att vi tillsammans skall återskapa bilden av de här personerna, hur de framtonade, vad de åstadkom och vad de stod för.

Vid den första träffen, tisdagen den 9 november, kl 18.30, närmar vi oss ett antal personer i kategorin ”Udda fåglar/Krumelurer/Levnadskonstnärer”. Vi håller till i Lilla Caféet, 2. vån.

Ove Danielsson, Gunnar Friman, Bertil ”Garvis” Gustafsson och Bengt Willén är på plats och hjälper oss att komma ihåg. Likaså Leif ”Linus” Larsson som bidrar med bilder för att få oss att lättare minnas.


Vi har tänkt oss bl. a. följande kategorier vid kommande träffar:
Lärare och annat skolfolk
Köpmän, hantverkare och fabrikörer
Konstnärer, författare och andra skribenter
Idrottskvinnor och –män

Efter novemberträffen räknar vi preliminärt med att serien fortsätter
närmast i januari nästa år och därefter i mars/april minnas.
25-årsjubileum med stadsvandring
Föreningen firade den 14 juni 2010 sin 25-åriga födelsedag med en lätt stadsvandring, rubricerad ”Några kända gårdars historia – husägarna berättar”.

Ett drygt 40-tal personer deltog, och vi började med Sundsgården och Garvaregården, där ägaren Rolf Dalhielm tog emot och informerade om gårdarnas historia tillsammans med askersundskännaren Bengt Willén. Nästa gårdsbesök blev Möllerska huset (Café Tutingen), där ägaren Bo Adolfsson gav oss husets både verksamhets- och boendehistoria. Vi avslutade vandringen med Borgmästarhuset, fastigheten där bl.a. Lilla Caféet är beläget. Här hade Anders Carlsson ryckt in som berättare om husets historik, då ägaren, Katarina Olsén, var fullt upptagen med att bl.a. grilla den korv som avrundade arrangemanget tillsammans med kaffe och Pucko (!), och som deltagarna lät sig väl smaka av.

Bilder från stadsvandringen. Klicka på bilderna för att få dem större.Lokalhistorisk afton
Föreningens första "lokalhistoriska afton" med rubriken "så ser det ut idag – så såg det ut igår" gick av stapeln den 1 oktober 2009 i Askersunds Folkets Hus. Leif Larsson stod för bildvisningen och Anders Carlsson och Bengt Willén för berättandet.

Bildpromenad
Torsdagen den 11 juni 2009 anordnade föreningen en bildpromenad genom Askersunds gator. Sommarkvällen var ljuvlig och deltagarna utrustades med detaljbilder samt karta. Sedan var det bara att försöka hitta och pricka in de fotograferade detaljerna.
Då promenaden var avklarad bjöd föreningen på kaffe. I samband med det drogs en vinnare bland deltagarna och vinsten var en inramad bild av den gamla brandstationen i Askersund.


Bilder från bildpromenaden. Klicka på bilderna för att få dem större.

 
Gamla Askersund Tfn 0583 37 04 40 Kontakta oss gärna på e-post barbro.lunden@gmail.com Webbdesign